Για μια πιο εύκολη πρόσβαση στις Υπηρεσίες Υγείας

Παιδοχειρουργική Κλινική

Προγραμματισμένα Χειρουργεία
προγραμματίστε την επέμβαση του παιδιού σας σε λιγότερο από ένα μήνα !

Οδηγίες πριν την επέμβαση
Έρχεστε με το παιδί σας συνήθως μία ημέρα πριν την προγραμματισμένη επέμβαση (ώρα προσέλευσης 9:00 πμ) για τη σύσταση του Ιατρικού Φακέλου και τον Προεγχειρητικό Έλεγχο που συνήθως περιλαμβάνει απλές αιματολογικές εξετάσεις και την εξέταση από αναισθησιολόγο.
Με το Έντυπο Εισαγωγής που προμηθεύεστε από την Παιδοχειρουργική Κλινική κάνετε αρχικά την Εισαγωγή στο Γραφείο Κίνησης Ασθενών. Ακολουθεί η λήψη του Ιατρικού Ιστορικού από Ιατρό της Κλινικής μας, ο αιματολογικός έλεγχος και η εξέταση από Αναισθησιολόγο. Τέλος λαμβάνετε οδηγίες για την ώρα προσέλευσης σας πριν την επέμβαση και εξέρχεστε με Άδεια Εξόδου που προμηθεύεστε από την Νοσηλευτική μας Υπηρεσία.
ΓΕΝΙΚΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ ΤΟΥ ΑΝΑΙΣΘΗΣΙΟΛΟΓΙΚΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΕΜΒΑΣΗ
O Αναισθησιολόγος είναι ένας ειδικευμένος ιατρός, ο οποίος συνεργάζεται στενά με τον χειρουργό για την επιτυχία της χειρουργικής επέμβασης. Παρακολουθεί συνεχώς τις ζωτικές λειτουργίες του ασθενούς και θεραπεύει άμεσα τις τυχόν διαταραχές, κατά την διάρκεια της αναισθησίας. Είναι υπεύθυνος για την χορήγηση των ενδοφλέβιων υγρών και αίματος, και όλων των απαραίτητων φαρμάκων του ασθενούς που αναλαμβάνει. Φροντίζει ο ασθενής να παραμείνει όσο το δυνατόν πιο ήρεμος, να τον προφυλάξει από τον πόνο και την υποθερμία περιεγχειρητικά. Αντιμετωπίζει τυχόν ανεπιθύμητα συμπτώματα όπως ναυτία, έμετο, ρίγος , κνησμό κλπ.
Προεγχειρητικά :
-
Το παιδί σας δεν πρέπει να έχει πρόσφατη λοίμωξη του αναπνευστικού ή άλλο εμπύρετο νόσημα (τρείς εβδομάδες).
-
Να έχει ελεγχθεί τυχόν συνυπάρχουσα νόσος π.χ. βρογχικό άσθμα, σακχαρώδης διαβήτης, καρδιολογικό πρόβλημα κλπ. και να προσκομίζεται πρόσφατη ιατρική βεβαίωση.
-
Ρωτήστε τον γιατρό σας για το ενδεχόμενο πρόσφατου εμβολιασμού
Ο Αναισθησιολόγος την ημέρα της εισαγωγής στα πλαίσια του προεγχειρητικού ελέγχου θα αξιολογήσει την γενική κατάσταση του παιδιού σας:
-
Θα μελετήσει με προσοχή το ιατρικό του ιστορικό.
-
Θα το εξετάσει και θα ελέγξει την φαρμακευτική αγωγή που τυχόν λαμβάνει.
-
Θα ορίσει τις εργαστηριακές και παρακλινικές εξετάσεις που κρίνει ότι είναι απαραίτητες.
-
Θα σας ενημερώσει για τις επιλογές σχετικά με το είδος αναισθησίας που κρίνει κατάλληλο για την περίπτωση του παιδιού σας ,καθώς και για τα πλεονεκτήματα και μειονεκτήματά της .
-
Θα σας δώσει οδηγίες για την προεγχειρητική νηστεία του.
-
Θα απαντήσει σε όλα τα ερωτήματά σας σχετικά με την αναισθησία.
-
Θα σας ζητήσει ενυπόγραφη συγκατάθεση για την διαδικασία της αναισθησίας στην οποία θα υποβληθεί το ανήλικο παιδί σας.
Την ημέρα του χειρουργείου :
-
Εάν το παιδί σας παρουσιάσει πυρετό, βήχα, ρινική καταρροή, ή κάποια άλλη αδιαθεσία , επικοινωνήστε με τον παιδοχειρουργό σας πριν ξεκινήσετε για το νοσοκομείο, για να πάρετε οδηγίες .
-
Είναι απαραίτητο για την ασφάλειά του, να παραμείνει ορισμένες ώρες νηστικό, για να μην κινδυνεύσει από εισρόφηση, κατά την διάρκεια της αναισθησίας. Προσπαθούμε να αποφύγουμε την πολύωρη νηστεία στα παιδιά, για να μην εμφανίσουν ανησυχία και διέγερση από υπογλυκαιμία και αφυδάτωση
Ελάχιστος χρόνος προεγχειρητικής νηστείας
∆ιαυγή υγρά: 2 ώρες ( ∆ιαυγή υγρά θεωρούνται αυτά, διαµέσου των οποίων, µπορεί να διαβαστεί ένα τυπωµένο χαρτί, π.χ. νερό, τσάι, χυµός µήλου κλπ.)
Θηλασµός: 4 ώρες βρέφη κάτω των 3 µηνών και 6 ώρες για βρέφη μεγαλύτερα των 3 µηνών.
Γάλα αγελάδος: 6 ώρες.
Στερεά τροφή: 6 ώρες
-
Τα γλυκά και τα γλειφιτζούρια είναι στερεές τροφές, συνεπώς δεν επιτρέπονται τουλάχιστον 6 ώρες πριν την επέµβαση. Η τσίχλα δεν επιτρέπεται την ηµέρα της επέµβασης, γιατί αυξάνει τον όγκο του γαστρικού υγρού.
-
Αφαιρέστε τυχόν κοσμήματα, μεταλλικά αντικείμενα, φακούς επαφής και οι έφηβες να ξεβάψουν τα νύχια τους
Μετά το τέλος της επέμβασης :
Το παιδί μεταφέρεται με ασφάλεια στην αίθουσα Ανάνηψης, όπου ειδικά εκπαιδευμένοι νοσηλευτές το παρακολουθούν και το φροντίζουν, για όσο διάστημα χρειάζεται μέχρι ο Αναισθησιολόγος αποφασίσει ότι μπορεί να μεταφερθεί με ασφάλεια στον θάλαμο νοσηλείας του.

πληροφορίες σχετικές με τη νοσηλεία
τι χρειάζεται να γνωρίζει ο γονέας για την νοσηλεία

Άφιξη στο Νοσοκομείο
Κατά την άφιξή σας στο Νοσοκομείο θα πρέπει να προσέλθετε στη Παιδοχειρουργική Κλινική (κτήριο Γεννηματά, 3ος όροφος) όπου θα συναντήσετε ένα μέλος του Νοσηλευτικού προσωπικού, το οποίο θα σας δώσει τις απαραίτητες πληροφορίες για την διαδικασία εισαγωγής του παιδιού στο Νοσοκομείο.
Χώρος Στάθμευσης
Δεν υπάρχει χώρος στάθμευσης για τα αυτοκίνητα σας, όπως επίσης είναι ιδιαίτερα δύσκολη η εύρεση χώρου στάθμευσης στη γύρω περιοχή. Σας συμβουλεύουμε να οργανώσετε τη μεταφορά στο Νοσοκομείο, είτε με κάποιο δικό σας άνθρωπο, είτε με ταξί, ή ακόμη και με τα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Τι να φέρετε μαζί σας*:
Σε περίπτωση που συνοδεύετε κάποιον από τους μικρούς μας ασθενείς και θα διανυκτερεύσετε στο Νοσοκομείο μας, προτείνουμε να έχετε μαζί σας τα ακόλουθα:
• Ατομικό Βιβλιάριο Υγείας
• Δύο αλλαξιές για καθημερινά
• Νυχτικό, πιζάμες, παντόφλες
• Τηλεφωνικούς αριθμούς επικοινωνίας με κοντινούς συγγενείς
• Είδη προσωπικής υγιεινής
• Πετσέτα μπάνιου, φανέλα
Δίπλα σε κάθε κρεβάτι υπάρχει ένα μικρό ντουλάπι για τα προσωπικά σας αντικείμενα. Θυμηθείτε, ότι ο αποθηκευτικός χώρος είναι περιορισμένος και συνεπώς δεν θα πρέπει να φέρετε αντικείμενα και είδη πλέον των απαραιτήτων.
Τιμαλφή και Χρήματα
Παρακαλούμε μην φέρνετε στο Νοσοκομείο αντικείμενα αξίας, όπως κοσμήματα, και μεγάλα χρηματικά ποσά. Το Νοσοκομείο δεν φέρει ευθύνη για απώλεια αντικειμένων ή χρημάτων.
(*Εάν η εισαγωγή στο Νοσοκομείο έγινε μέσω των επειγόντων περιστατικών και όχι μετά από προγραμματισμένη επίσκεψη, μερικές από τις παρακάτω πληροφορίες δεν αφορούν την περίπτωσή σας, ωστόσο, θεωρούμε ότι είναι χρήσιμο να τις γνωρίζετε.)
Φαρμακευτική Αγωγή
Εάν το παιδί ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή πριν την εισαγωγή του στο Νοσοκομείο μας, είτε κατόπιν συνταγής ιατρού, είτε από το φαρμακείο, παρακαλείστε να φέρετε μαζί σας τα φάρμακα. Η νοσηλεύτρια και ο γιατρός που θα το επισκεφθεί θα πρέπει να λάβουν γνώση διότι είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουν ακριβώς τα φάρμακα που έχει πάρει ώστε να αποφασισθεί η φαρμακοθεραπεία.
Αφού λάβουν γνώση οι αρμόδιοι, τα φάρμακα θα πρέπει να επιστρέφονται στους γονείς, έτσι ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος να χρησιμοποιηθούν από τα παιδιά. Είναι πιθανό η φαρμακευτική αγωγή που λαμβάνουν οι ασθενείς πριν την εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο να κριθεί ακατάλληλη. Στην περίπτωση αυτή τα φάρμακα θα πρέπει να επιστρέφονται με οδηγίες αμέσως.
ΠΡΟΣΟΧΗ! Ενημερώστε το προσωπικό του Νοσοκομείου σε περίπτωση που ο ασθενής:
• Πάσχει από αλλεργίες
• Λαμβάνει φαρμακευτική αγωγή
• Χρειάζεται κάποιον να φροντίσει για τα ασφαλιστικά του οφέλη
• Έχει πολύτιμα αντικείμενα ή χρήματα προς φύλαξη
• Έχει εξωτερικά ιατρικά ραντεβού τα οποία θα χάσει κατά την παραμονή στο Νοσοκομείο
Νοσηλευτικό προσωπικό
Κατά την εισαγωγή του παιδιού στο Νοσοκομείο θα σας παραλάβει νοσηλευτής ή νοσηλεύτρια που θα είναι υπεύθυνος/η για την οργάνωση των νοσηλευτικών αναγκών. Το νοσηλευτικό προσωπικό εργάζεται με βάρδιες. Στην αρχή κάθε βάρδιας ο υπεύθυνος νοσηλευτής/τρια θα έρχεται για να τον/τη γνωρίσετε, έτσι ώστε να ξέρετε σε ποιόν θα πρέπει να απευθυνθείτε σε περίπτωση που προκύψει ανάγκη. Μη διστάσετε να ρωτήσετε εάν χρειάζεστε κάποιες πληροφορίες ή έχετε κάποιες ανησυχίες.
Θεραπεία
Κατά την διάρκεια της παραμονής στο Νοσοκομείο θα σας δοθούν σαφείς οδηγίες και πλήρης περιγραφή σχετικά με οποιαδήποτε προτεινόμενη θεραπεία, συμπεριλαμβανομένων των κινδύνων που ενδέχεται να εγκυμονεί, έτσι ώστε να δώσετε την συγκατάθεσή σας.
Συγκατάθεση για τη θεραπεία
Ο Νόμος υποχρεώνει το Νοσοκομείο να λαμβάνει την γραπτή συγκατάθεσή του ασθενούς ή του κηδεμόνα του για οποιαδήποτε σημαντική προς αυτόν ενέργεια ή επέμβαση. Το προσωπικό θα σας εξηγήσει τους κινδύνους, τα πλεονεκτήματα, και τις εναλλακτικές λύσεις. Εάν δεν είστε σίγουρος /η, για κάποιο θέμα της προτεινόμενης θεραπείας, μη διστάσετε να ρωτήσετε κάποιο ανώτερο μέλος του προσωπικού.
Κοινωνικοί Λειτουργοί
Οι Κοινωνικοί Λειτουργοί που εργάζονται στο Νοσοκομείο προσφέρουν συμβουλές, υποστήριξη και πρακτική βοήθεια σε σας και την οικογένειά σας. Εάν ανησυχείτε για τον τρόπο με τον οποίο θα πρέπει να αντιμετωπίσετε κάποιο πρόβλημα που έχει προκύψει ή θεωρείτε ότι υπάρχει πιθανότητα να προκύψει, όπως για παράδειγμα τι θα πρέπει να κάνετε μετά την έξοδο από το Νοσοκομείο, συμβουλευτείτε κοινωνικό λειτουργό.
Διατήρηση Πληροφοριών
Το Νοσοκομείο διατηρεί τις πληροφορίες ονόματος, διεύθυνσης, ημερομηνία γέννησης και στοιχεία προσωπικού ιατρού. Επίσης, το Νοσοκομείο διατηρεί τις πληροφορίες που αφορούν την ιατρική κατάσταση του ασθενούς καθώς και τις θεραπείες που χορηγήθηκαν από το Νοσοκομείο. Αυτές οι πληροφορίες παραμένουν ως Ιατρικό Αρχείο, είτε σε χειρόγραφη μορφή, είτε σε ηλεκτρονική βάση δεδομένων. Στο Ιατρικό Αρχείο, επίσης, παραμένουν για μια συγκεκριμένη περίοδο υλικό απεικονιστικών εξετάσεων.
Χρήση των Πληροφοριών
Το Νοσοκομείο θα χρησιμοποιήσει τις πληροφορίες αυτές προκειμένου παρέχει στον ασθενή την απαραίτητη φροντίδα.
Επίσης, οι πληροφορίες αυτές είναι ιδιαίτερα χρήσιμες στην περίπτωση που ο ασθενείς επανέλθει στο Νοσοκομείο μας